Børnehospice


Børnehospice er stadig forholdvist nyt i Danmark – det første af slagsen åbnede dørene i november 2015. Vi stilles derfor en lang række spørgsmål omkring børnehospice og hvad der er særligt ved dem.

 

Vi har her på siden forsøgt at samle nogle af de mange spørgsmål og svar, så du kan blive klogere på, hvad forskellen er på hospice for børn og hospice for voksne. Hvor mange børnehospicer, der er i Danmark? Og hvad et børnehospice er for en størrelse?

Betegnelsen ”børnehospice” dækker over et aflastningssted for familier med børn med livstruende sygdomme, samt hospice-pladser. På et børnehospice kombineres behandling på højt niveau med en indretning der giver mulighed for livsudfoldelse og et så normalt familieliv som muligt. Der er plads til hele familien og mulighed for samvær, leg, tumlen, hygge, fodbold og andre aktiviteter indendørs og udendørs. På et børnehospice vil der samtidig være støtte og omsorg til forældre og søskende.

Den helt store forskel der er på et børnehospice fremfor et voksen hospice, er procentdelen der bliver udskrevet igen. På et voksenhospice er der op imod 10-20% der bliver udskrevet igen, hvorimod på et børnehospice er procentdelen helt oppe på 80%.

Udover dette, bliver man på et børnehospice indskrevet sammen med hele sin familie, og ikke kun en enkelt pårørende, man bor altså sammen som familie på hospicet.

Der er lige nu et enkelt børnehospice i Danmark.

Det hedder Lukashuset og åbnede d.25 oktober 2015. Det er Sankt Lukas Stiftelsen, der står bag dette.  

I alt har Lukashuset plads til 4 patienter ad gangen sammen med deres familier. 

 

Samtidig er man ved at etablere endnu et børnehospice i tilknytning til Hospice Djursland - det hedder Strandbakkehuset og forventes at åbne i 2020. Her vil der ligeledes blive plads til 4 familier.